To był bardzo słodki dzień. 12 kwietnia 2017 r. dzieci z naszego przedszkola uczciły Dzień Czekolady.
Zabawy, zajęcia oraz pogadanki miały na celu popularyzację i upowszechnienie historii czekolady oraz jej wartości zdrowotnych, a przede wszystkim kształtowanie pożądanych postaw dotyczących wiedzy o zdrowym stylu życia, pokazaniu konieczności zachowania umiaru w jedzeniu słodyczy.
Czekolada to jeden z najbardziej popularnych smakołyków na całym świecie. Jej podstawowe składniki to miazga kakaowa i masło kakaowe. Surowcem do wyrobu ulubionego przysmaku dla dzieci i dorosłych jest ziarno kakaowe otrzymywane z drzewa kakaowca. Cały proces wyrabiania czekolady przedszkolaki poznały podczas oglądania prezentacji multimedialnej.
Poznając różne rodzaje czekolad okazuje się, że ta najwłaściwsza to czekolada gorzka i chociaż najmniej słodka i smaczna to najzdrowsza. Przedszkolaki degustując różne rodzaje czekolad dowiedziały się, że można ją zrobić nie tylko w fabryce, ale u siebie w domu.
W dobrych humorach, bo czekolada poprawia nastrój, dzieci zakończyły czekoladowy dzień podwieczorkiem, podczas którego delektowały się czekoladą przygotowaną przez panie z przedszkolnej kuchni.
Materiał: M. Podemska